Spaarnelicht

“Door slim te ontwerpen maken we een inclusieve plek. Voor zowel de bewoners als voor de natuur. Tussen de bloemen, bijen en grote volwassen bomen ontmoet je hier je buren.”

Groene inpassing

Vanaf de jaren 60 zijn de polders tussen de oude kern van Heemstede en het Spaarne volgebouwd met forse en kloeke volumes. Zo ook de oude ziekenhuislocatie van het Spaarnelicht. Groene oevers, royale vergezichten en een landschappelijke inpassing zijn kenmerkend gebleven in dit gebied.

De Gouden torens aan het Spaarne

Vanuit deze traditie is het plan voor de twee woontorens geboren. Door de massa op te delen in twee kleinere volumes ontstaat er een luchtig plan met doorzichten. Hier loopt ook het landschap overheen en verbergt het de parkeergarage die beide volumes met elkaar verbindt.

Interactie tussen gebouw en landschap

De interactie tussen mens en landschap staat centraal in dit ontwerp. Door de kleine footprint van beide gebouwen blijft er optimaal ruimte over voor de doorlopende natuur. Dit is de plek voor ontmoeting en activiteit, de dubbelhoge entrees die voldoende ruimte bieden voor een collectieve woonkamer liggen op prominente plekken aan deze open binnentuin.

Het diverse woningprogramma is ontworpen op orientatie; uitzicht over het Spaarne, oriëntatie op de zon, zicht langs de twee gebouwen onderling en het zicht op de hogere verdiepingen richting de duinen en de zee. Elke verdieping heeft een unieke indeling, waardoor er een ruim aanbod aan woningtypologien in de gebouwen zit. Van eenvoudig 3-kamer appartementje tot een zeer luxe 180 graden penthouse op de bovenste verdieping.

Een nieuwe entree voor Heemstede

De twee “gouden torentjes” staan als poortwachters bij de entree van Heemstede. Het reliëf in de gevel de landschappelijk in bedding in het landschap van de oevers, de opgaande lijnen in de gevel en de chique entreezones. Alles heeft een grandeur die past bij de identiteit van Heemstede.